Friday, February 25, 2011

Nastup na Sajmu pčelarstva

Iako većina Novosađana zna za Festival meda koji se obično odgirava sredinom septembra, malo ih je čulo za Sajam pčelarstva u našem gradu. Nije ni čudo, jer je u pitanju prvi sajam takve vrste, a koji se dešava na SPENS-u. Poziv za učešće nas je stoga iznenadio, iako uvek imamo pripremljen materijal za nastup.

"Melodium klinci" su izveli pesme sa različitih kontinenata. Počeli smo sa našom narodnom "Sedi Ćira na vrh slame" u modernijem aranžmanu, a zatim izveli pesmu iz zapadne Afrike "Čej čej kule", koju tamošnja deca pevaju kao pozdrav suncu. Usledila je pesma koju mališani obožavaju - meksička "Bubašvaba" (La Cucaracha) u našoj verziji postaje slatka, razigrana i raspevana bubica. Šlag na torti je bila pesma iz Surinama izvedena na Sranang Tongo jeziku "Ala presi komisi d'a botri" (značenje: u svakoj kuhinji postoji šef), koju su deca izvela sa velikim poletom. Naravno, iako su dali sve od sebe, klinci su se slabo čuli jer su pevali "uživo", što je razumljiva retkost za takve manifestacije (ozvučenja koja se obično koriste kod nas ne mogu da obuhvate brojnu grupu pevača).

"Melodium SHOW hor" je, kao i uvek, bio na zavidnom nivou. Osim već poznatog repertoara, prvi put smo izveli pesmu "Shoop shoop", koju je Teodora sjajno iznela kao solista. Dok su stariji horisti pevali i plesalu, mališani su se dobro zabavljali kao publika, skačući uz rokenrol. Neki od klinaca su pokušavali da kopiraju koreografiju, te je moguće da će upravo oni, za koju godinu, postati deo našeg hora.

Moram da pohvalim organizaciju kulturno umetničkog programa (udruženje "Veliko kolo"), koja mi je u početku delovala preambiciozno za prvi put. Kako je najavljeno 900 izvođača, plašila sam se da bi mogla da se napravi tipična greška takvih manifestacija, gde deca čekaju na nastup po dva-tri-četiri sata. To sam i napomenula organizatoru u inicijelnom razgovoru, tražeći da se posveti posebna pažnja poštovanju dogovorene satnice. Na divno iznenađenje, ne samo da nismo čekali, već je scena bila spremna za nas i pre dogovorenog vremena! Fleksibilnost je dobro došla i publici i izvođačima da u međuvremenu prošetaju pored tezgi sa medom, propolisom i polenom.

Sve u svemu - vrlo lepo i korisno.

Tuesday, February 15, 2011

Fotografisanje

U subotu, 12. februara, organizovali smo snimanje fotografija ili, kako se još kaže, photo shoot session. Fotograf je preneo svu studijsku opremu u naše prostorije, te je tog dana "Melodium" promenio ruho i postao foto studio.

Lično, više volim fotografije ljudi koje prikazuju prirodnu, realnu situaciju, zadubljenost u neku aktivnost, misao ili emociju, od onih za koje se pozira. Za vaspitno-obrazovni rad značajne su fotografije snimljene iz neutralne perspektive kojom se ne utiče na proces, već se odražavaju svakodnevni momenti i redovne aktivnosti. Video zapisima sa časova i nastupa se prati stvaralaštvo naših učenika i nastavnika. Takvi imidži dokumentuju šta se u kom periodu radilo, na koji način i ko je učestvovao, te pomažu u samoevaluaciji. Ipak, za snimanje kvalitetnih, reprezentativnih fotografija na "licu mesta" obično nema tehničkih uslova, jer bi to remetilo redovan tok aktivnosti.
Stoga smo želeli da napravimo kvalitetne fotografije koje će posmatraču približiti atmosferu u "Melodium" programima. Oni su kreirani za različit uzrast - prvenstveno dece, a zatim za omladinu i odrasle osobe, te smo među đacima tražili modele.
Na osnovu dosadašnjih fotografija sa naših časova odabrali smo decu koja su se činila fotogeničnom. (Šta to znači - sva deca su lepa i slatka i sva bi trebala da budu fotogenična!?) Za razliku od odraslih osoba, kojima tehnički uslovi (osvetljenje, prostor), sugestije fotografa, samopouzdanje i iskustvo mogu pomoći da izgledaju dobro, fotogeničnost se kod mališana više odnosi na otvorenost, spremnost na saradnju, prilagodljivost promenama, ali i sposobnost da u određenom momentu izraze karakter i emocije.
Biti model u izradi profesionalnih fotografija je dobra vežba za stariju decu kojoj će, ukoliko započnu karijeru muzičara, javni nastupi biti redovne aktivnosti. U izboru školaraca i omladinaca nismo imali mnogo dileme jer poznajemo njihove sposobnosti i težnje. Sa druge strane, mališani su poznati kao nepredvidivi u nesvakidašnjim situacijama, te smo ih pozvali više nego što je bilo potrebno. Iako je to stvorilo malu gužvu u čekaonici, sve se ipak odigravalo po predviđenom rasporedu. Duška je tokom snimanja animirala najmlađe (i ja sam potpala pod njen uticaj te morala da se smejem na vragolije koje je izvodila) a Andrea vodila računa o dolascima i odlascima dece. Fotograf Srđan, alijas Okus Fokus, je bio izuzetno strpljiv i pozitivan te je uticao na stvaranje prijatne atmosfere. Njegovo umeće smo ranije iskusili te se i ovog puta pokazalo odličnim. Dok je on sve vreme imao sjajnu koncentraciju, moja je počela da popušta u poslednjem satu snimanja (videla sam da su i nastavnici koji su, kao i ja, tog dana bili na nogama od jutra, počeli da posustaju). Umorila sam se kao da smo imali tri nastupa zaredom.

Nakon što sam
kod kuće pregledala fotografije, mogu da kažem da je vredelo truda, vremena i uložene energije. Imali smo sjajno iskustvo. Rezultat su izvanredne fotografije koje jedva čekam da dam učesnicima i pustim u javnost kroz medije (neke se već nalaze na header-u našeg web sajta, www.melodium.org).

Izuzetno, bravo za sve!

Saturday, February 12, 2011

Snimanje

Prošle subote, 5. februara, "Melodium SHOW hor" je imao audio snimanje.

Snimali smo dve nove pesme u našem studiju, a uloga ton majstora je poverena Vladanu Ostojiću (instruktor gitare u našoj školi). Pesme smo uvežbavali poslednjih dva meseca, u čemu su nas malo omeli praznici i školski raspust. Prvo smo snimali pesmu "Shoop shoop" koja je poznata po izvođenju Cher i upotrebi u filmu "Mermaids" ("Sirene"). Sandra je obradila tekst za izvođenje na srpskom jeziku tako da bude tematski blizak deci školskog uzrasta, a naročito tinejdžerima koje muče slatke ljubavne brige. Teodora je svoju solističku ulogu sjajno odradila! Za drugu pesmu, Mambo No. 5, odabrano je nekoliko solista koji su više pričali nego što su pevali, baš kao što radi Lou Bega. Sandra je prilagodila tekst deci koja vole ples, pokret i mrdanje u ritmu muzike. Koreografija za te pesme je već osmišljena te nas očekuje uvežbavanje i sinhronizovanje pokreta u grupi.

Sledeći nastup imamo 26. februara u Šapcu, do kada planiramo da je jedna od te dve pesme uvežbana i spremna za izvođenje.

Friday, February 4, 2011

Otvaranje izložbe o Novom Sadu

Poslednjeg dana januara 2011. godine, učenici škole "Melodium"su uveličali otvaranje izložbe "Novi Sad - slobodan grad 1748-2011" u prostorijama limanske Mesne Zajednice.

Sjajno uvodno predavanje višeg kustosa Muzeja Grada, mr Gordane
Petković, provelo nas je kroz istorijat našeg grada. Priča o starom Novom Sadu, a naročito o statusu grada, je predstavljena reprodukcijama mapa, fotografija i dokumenata iz XVIII veka, koje je publika bila radoznala da podrobnije pregleda nakon otvaranja izložbe. Tada su nastupili naši "Melodium" klinci, koji nisu mogli učestvovati u punom sastavu, zbog ograničenog prostora, ali je odabrana devetočlana grupa odlično reprezentovala svoje drugare. Naši klinci, od kojih ni jedan nema više od šest godina, se nisu samo pokazali kao slatki mališani, već kao odlični pevači. Oni su, smelo, otvoreno, tačno, sa radošću i bez ikakve treme otpevali tri pesme, od koje su dve bile srpske tradicionalne ("U Milice", "Sedi Ćira na vrh slame"). Iako je "Melodium" više internacionalno opredeljen (pevamo pesme na raznim jezicima sveta, iz raznih kultura), sad se pokazalo da je dobro što svake godine obradimo po nekoliko pesama iz Srbije.

Mada je pripremljena zakuska izgledala jako primamljivo, nismo mogli da se zadržavamo na koktelu jer smo žurili nazad u "Melodium" na časove. Vrednice!