Tuesday, April 23, 2013

FEDEMUS u Melodiumu



Poneseni prošlogodišnjim uspehom na festivalu dečjeg stvaralaštva - Fedemus, rešili smo da nastavimo saradnju sa Dečjim kulturnim centrom u Beogradu i ove godine pošaljemo neke od najboljih kompozicija na konkurs za takmičenje. Kao i prošle godine, učenici su bili veoma zainteresovani za komponovanje i načinili su da nekoliko nedelja u Melodiumu budu posebno zanimljive.
Učenici koji su se prošle godine upoznali sa komponovanjem, postavili su ove godine viši cilj, želeći da njihove kompozicije budu bolje nego prošlogodišnje. Obzirom na to da smo ih prošle godine dobro pripremili i obučili za stvaranje muzike na časovima, učenici su bili upoznati sa svim elementima komponovanja. Novi učenici su, takođe sa velikim interesovanjem i željom pristupili komponovanju, i bilo im je veoma zanimljivo i gotovo neshvatljivo da će imati svoju kompoziciju. 
Mene je posebno obradovalo saznanje da su naši dugogodišnji učenici ove godine za ovaj festival doneli gotovo završene kompozicije, bez potrebe da se bilo šta dorađuje. To je doprinelo da sam ja ove godine mogla samo da uživam u plodovima rada svojih učenika bez velikog uplitanja. 
Nataša je i ove godine pripremila odličnu kompoziciju i dala joj naziv „Oluja“. Sama ju je sama komponovala i donela na čas završenu. Moj posao je bio samo da zapišem note u kompjuterskom programu i da je pošaljem. Natašina klavirska kompozicija je pisana u molu, ima pravilnu formu, i fine, rafinisane melodije. Fraze su odlično oblikovane lukom, a dinamičko nijansiranje gotovo zapanjuje, obzirom na to da Nataša ima tek deset godina. Ana je takođe, i ove godine napravila zanimljivu kompoziciju za klavir. Ana  je dugogodišnja učenica Melodiuma i poseduje ogromno iskustvo koje je pomoglo da ove godine donese oblikovanu kompoziciju na časove. Uz male sugestije sa moje strane, Anina kompozicija za klavir je dobila formu i zanimljiv naslov „Igra balona“. Naša nova učenica Marina je želela da se okuša na polju komponovanja vokalno – instrumentalne muzike. Na čas je donela gotov tekst pesme, a za mene je to bio veliki izazov jer je ovo prvi put da je neko od učenika poželeo da komponuje pesmu za vokal. Marinina pesma je veoma brzo dobila svoj oblik i melodiju, uz moje male sugestije, i obe smo bile zadovoljne postignutim rezultatima. Sandrine učenice pevanja, Teodora, Jovana i Lenka su takođe napravile izuzetno zanimljive vokalne kompozicije. 
Moram da istaknem da sam ponosna na sve moje učenike koji su bili dovoljno hrabri i vredni da iskažu svoju kreativnost i predstave svoje kompozicije širem auditorijumu.