Saturday, May 25, 2013

Melodium i ja

Kada sam prvi put ušla u Melodium, pomislila sam kako bi bilo lepo da sam kao mala išla u školu kao što je ova. 
Iako to nije od ključnog značaja, prvo što čovek vidi kada uđe u Melodium jeste divno opremljen prostor i učionice, uređene i osmišljene sa puno kreativnosti i ljubavi. Brojni tradicionalni i dečiji instrumenti iz celog sveta, prosto mame dete da zaplovi u čarobni svet muzike i upozna se sa različitim kulturama koje Melodium na divan način propagira. 
Obzirom na to da već imam određeno iskustvo rada u školi, za mene je ovo bilo nešto potpuno novo. Prvo što me je oduševilo bilo je to sa koliko radosti deca dolaze na časove i sa koliko osmeha izlaze. Časovi su vrlo kreativno osmišljeni tako da i roditelji mogu da uživaju u njima. To sam prvi put uvidela kada sam držala čas za najmlađe sa njihovim roditeljima i kada sam videla koliko zapravo i roditelji vole da se igraju i svake nedelje bar na 45 minuta ponovo postaju deca. Osim toga, programi na engleskom jeziku su fantastična prilika da deca, ali i roditelji, kroz muziku uče strani jezik i prošire svoj vokabular. Pored dobro osmišljenih, kreativnih programa prilagođenih svakom detetu, nastava je obogaćena i aktivnostima koje su korisne za čitav psihofizički razvoj deteta, ali i kondiciju roditelja.


Kako sam kao mala bila veliki tremaroš, mislim da je od velike važnosti i to što naša deca veoma često nastupaju i imaju priliku da pokažu ono što su naučila. To je ne samo dobro praktično iskustvo, već je važno, kako za njihovo samopouzdanje, tako i za njihovo sazrevanje uopšte. To ih uči da se uvek trude da daju maksimum ali i da se ne plaše greške, da uživaju u tome što su posebni i što muzikom mogu da iskažu svoje emocije.
Kao postdiplomac na interdisciplinarnim master studijama odseka za menadžment u obrazovanju, pokušala sam da sagledam Melodium i iz ugla problematike kojom se trenutno bavim, a to je školska klima i kultura. Jednostavnim rečima, to je onaj osećaj kad uđeš u neku školu pa prema atmosferi znaš kako ta škola živi. Kako smo svi mi, zajedno sa roditeljima i decom, učesnici vaspitno-obrazovnog procesa, ta atmosfera zavisi od svih nas. U Melodium-u se vodi računa o svakoj sitnici, i svako se oseća kao kod kuće. Nasmejani i raspoloženi nastavnici koji međusobno divno sarađuju i pomažu jedni drugima: roditelji i deca, bake i deke puni ljubavi za svoje unuke, tetke i teče. Svi smo podjednako važni i svi smo zaslužni za to što nam je u Melodium-u tako lepo. 

Svi mi zajedno smo kao orkestar gde uspeh koncerta zavisi, kako od dirigenta, tako i od svakog muzičara ponaosob.