Thursday, September 29, 2011

Upisni krug

Početak školske godine je obično obeležen upisom koji ume da se protegne i po nekoliko nedelja. Potrebno je uskladiti želje roditelja naših učenika sa realnim mogućnostima i pronaći odgovarajući termin za svakoga. Pri tom treba paziti da se ne premaši broj dece kojim se postiže optimalan rad na času, da se u grupi nađu deca odgovarajućeg uzrasta i nivoa sposobnosti, a da se opet zadovolji potreba za raznovrsnošću. Iz tog razloga se u školi "Melodium" krajem avgusta ponudi širok izbor termina za grupe čiji broj zavisi od uzrasta, odnosno očekivanog interesovanja.

Naravno, živimo u brzom vremenu i promene se dešavaju svakodnevno. Dešava se da se deca tokom septembra premeštaju iz grupe u grupu, ne bi li roditelji uskladili sve obaveze. Neki tek u septembru idu na more. Iz svih tih razloga, mnoge škole i školice počinju sa upisom kasnije. Na žalost nekih roditelja, u drugim školama nije toliko veliki izbor termina i grupa kao u "Melodium"-u pa ponekad moraju da preseku i odluče između dve aktivnosti. Tek u oktobru se situacija umiri i dobija se realna slika - ko je gde upisan i u kom terminu će pohađati časove. Za razliku od formalnog školovanja, u državnom sistemu, kod nas je procedura upisa i pohađanja nastave fleksibilnija. Najbitnije je da učenik dolazi redovno na časove i da ostane u jednoj školi (i u istoj grupi) cele godine jer se tek tad mogu videti rezultati. To i zahtevamo od roditelja i starijih učenika koji moraju da pokažu određen stepen ozbiljnosti, odnosno rešenosti da istraju u dugotrajnom procesu koji se zove učenje. Ipak, ničim ne možemo usloviti takvo ponašanje, osim da na samom početku ustanovimo obostrana očekivanja. Za onoga ko se pokaže da nije dorastao zadatku imamo rešenje koje je u obostranom interesu: pošaljemo ga kod konkurencije.

Za sada smo popunili 6 grupa za najmlađe od 1 do 3 godine (Melodium 1), pa iako ima još jedno do dva slobodna mesta, već je nekoliko mališana na čekanju za određene termine, naročito subotom. Vodimo računa o svakom ko se prijavio i trudimo se da što pre nađemo odgovarajuće mesto. Čim se uprazni mesto u nekoj grupi pozivamo roditelje sa liste čekanja i ukoliko im odgovara termin ubrzo dolaze na probni čas. Moramo biti vrlo pažljivi što se tiče broja upisanih u grupama za najmlađe jer na časovima učestvuju i roditelji.

Sve grupe za decu od 3 do 5 godina (Melodium 2) su za sada popunjene, osim jedne u kojoj ima mesta. Ja sam bila skeptična povodom grupe Musical English, nisam bila uverena da će se tako brzo popuniti jer smo mi poznatiji po drugim programima. Taj, koji je vrlo specifičan (učenje muzike kroz engleski jezik i engleskog jezika putem pesmica) nismo mnogo ni reklamirali, te sam mislila da će se prijaviti samo naši stari članovi. Međutim, roditelji saznaju jedan od drugoga, putem preporuke, pa čak i tu imamo neke ljude koji čekaju da se uprazni mesto.

Najstariji predškolci, grupe Melodium 3 su već iskusni, redovni, jako vole da dolaze u "Melodium". Kod njih muzikalnost počinje da dobija ozbiljniju formu - oni prave prve solističke i horske korake, uče složenije pesme koji se mogu snimiti ili izvoditi na javnim nastupima. Prošle godine smo imali popunjene čak tri takve grupe. Međutim, dobar deo dece iz tih grupa je porastao i otišao u stariju te smo ove godine ostali sa dve. Bilo je slabo interesovanje za jedan termin ("Slonići" - pon/pet 16:30) koji je ostao upražnjen i za sada neaktivan. Ukoliko se prijavi dovoljan broj zainteresovanih, svakako ćemo ga ponovo aktivirati.
Klaviristi i gitaristi su ove školske godine veoma brojni. Veoma nas raduje što imamo čak dve grupe Melodium 4 (to su oni koji su izrasli iz grupa Melodium 3) jer su oni osnova za razvoj instrumentalnog odseka. Optimalno su popunjene grupe Nivo 1, Nivo 2 i one za muzičku teoriju. Nakon višegodišnjeg učenja i druženja otišli su nam najstariji instrumentalci, dosadašnji nosioci koncerata i javnih nastupa, Hana, Đorđe i Strahinja. Koliko god da nam je žao što ih nećemo više imati kao uzor za mlađe, znamo da smo ih doveli do tačke sa koje mogu samostalno zaplivati muzičkim vodama. To nas čini ponosnima.

Melodium SHOW hor
je tri godine sa uspehom izvodio veoma teške pesme i plesao zahtevne koreografije ali je sada došlo vreme za promene. U odnosu na broj i uzrast dece menjamo koncepciju. Umesto horske postavke imaćemo grupu pevača, odnosno graditi vokalne soliste, u zavisnosti od izbora pesama i mogućnosti dece. Za razvoj grupnog sazvučja radićemo nešto jednostavnije pesme u kojima ćemo eksperimentisati sa body percussion (korišćenje tela kao ritmičkog instrumenta). Da bismo nadogradili vokalnu tehniku kod dece sa izuzetnim sposobnostima, učićemo teže solističke pesme. Upravo sam dala deci zadatak da naprave spisak želja za solističke pesme i prve već pristižu. Biće tu dosta da se uči i vežba, a deca nisu jedina. Meni sledi preslušavanje muzike pisane za nove generacije.

No comments:

Post a Comment