Tuesday, October 30, 2012

Početak školske godineEvo nas na početku još jedne zanimljive školske godine. Ima nešto što ovu godinu čini meni posebno dragom. To je godina u kojoj imam mogućnosti da nastavim rad sa većinom svojih đaka, da pratim njihov razvoj kako u odrastanju tako i u umetničkom sazrevanju. Takođe, ovo je godina u kojoj sam dobila i grupne časove, te kroz taj način rada mogu da proširim svoje profesionalne vidike i učim zajedno sa svojim učenicima. Ovo leto sam provela u istraživanju stručne literature, a naročit uspeh sam imala u istraživanju putem interneta. Prikupila sam toliko novih metoda, načina i pristupa deci da sam sigurna da će ovo biti jedna od najzanimljivijih godina za moje učenike.  

Svi đaci su krenuli u novu školsku godinu sa osmehom. Jedva su dočekali početak rada i naše svakodnevno druženje. Neki od njih su ove godine krenuli u školu i neverovatno je koliko ih je to uozbiljilo. Drugi učenici su mnogo porasli, a većina me je prestigla i uvek se šalimo oko toga. Ozbiljniji su, zreliji i zainteresovaniji za dalji napredak. Posebna novina koju smo uveli ove godine i koja je se mnogo dopala svim mojim mlađim učenicima, jeste sviranje pesama iz knjige “Music for little Mozarts” Alfreda. To je američka knjiga za klavir, napisana kao priča o mišu Mocartu i medvedu Betovenu koji kroz svoje avanture i nestašluke savladavaju mnoge tehničke i teorijske probleme: staccato, legato, intervale itd. Deca na svaki čas dolaze u iščekivanju novih priča kao i novih elemenata koje će naučiti. Neki su bili toliko aktivni da su za ova dva meseca prešli celu knjigu. Stariji učenici su došli sa željama da sviraju popularne pesme, kao što su “Someone like you”, “Hallelujah” i mnoge druge, što me posebno raduje jer na taj način možemo da pokažemo koliko je klavir svestran instrument.

Ove godine ću voditi dnevnik dečjih ideja i objašnjenja raznih muzičkih elemenata, pa možete očekivati i jedan blog i o tome. Evo nekoliko dečjih zapažanja sa početka godine: Marko me je na početku godine pitao za novog nastavnika gitare: ,,Kako se zove novi Vladan?”. Ana za staccato ima novi naziv - ,,skakato”,  a Ilija kaže da interval sekunde da je ,,mašnica”. Svaki čas sa učenicima je posebna avantura i inspiracija. Uče me da se smejem sa njima, da se opustim i da uživam u sitnicama, a ja njih učim kako da zavole klavir i pre svega muziku..

Čeka nas mnogo posla i rada ove godine, mnogo nastupa, druženja, preslušavanja, kao i pripreme za FEDEMUS takmičenje. Najbitnije od svega je da su svi odmorni, orni i raspoloženi za učenje. Meni ostaje da se i dalje usavršavam i da se postaram da moji učenici uživaju u muzici i časovima.

No comments:

Post a Comment