Thursday, November 18, 2010

Ovčije boginje (Varicella)

Varičela je najčešće blago oboljenje koje traje 2 do 3 nedelje. Zahteva izolaciju bolesnika, ležanje i simptomatsku terapiju. Početni simptomi su povišena temperatura, kašalj, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, a zatim osip praćen svrabom (boginje). Nakon pucanja plikova nastaju kraste, što je praćeno padom temperature.

Izvor infekcije je sekret obolele osobe. Virus varičele se prenosi putem kapljica za vreme akutne faze bolesti (1-2 dana pre izbijanja osipa) pa sve do kraja inkubacije (period otpadanja krastica). Virus je neotporan u spoljašnoj sredini i lako ga uništavaju fizički postupci i hemijska sredstva.

Od virusa varičele najčešće oboljevaju deca ranog uzrasta, do deset godina starosti, a mogu da obole i odrasli koji je nisu preležali. Deca tu bolest mnogo lakše podnose od odraslih, kod kojih mogu nastati komplikacije. Trudnicama koje je nisu preležale preporučuje se oprez. Nakon preležane bolesti ostaje trajan imunitet.

Izvor: skraćena kompilacija informacija sa web sajta: www.doktor.rs (Udruženje RODITELJ, postavljeno 3. 04. 2008) www.stetoskop.info , (postavljeno 22.01.2007)


"Melodium" ozbiljna nota:

Kako se virus varičele (kao i većina virusnih infekcija) najviše širi sa kraja jeseni, tokom zime i početkom proleća, mlađa deca koja pohađaju “Melodium” najčešće oboljevaju u tom periodu. Naša postavka je kao i kod svakog drugog, očekivanog virusa u predškolskom uzrastu dece:

Ukoliko je dete koje pohađa “Melodium” bilo u kontaktu sa obolelom osobom ne može se znati da li je i/ili kada inficirano, ali roditelj treba da prati zdravstveno stanje deteta. Ukoliko se pojave simptomi, očekuje se da, uz konsultaciju lekara, dete ostane kod kuće do kraja inkubacije. Svakako da je poželjno da nam roditelj javi ukoliko je dete obolelo, te se trudimo da omogućimo nadoknadu časova kad dete ozdravi.

Ukoliko među “Melodium” mamama ima trudnica koje nisu preležale ovčije boginje, radi njihove sigurnosti preporučujemo da ne dolaze u kontakt sa decom u periodu od kraja jeseni do početka proleća.

"Melodium" vesela nota:

Tokom bolesti, odnosno kućnog mirovanja, “Melodium” recept za ozdravljenje je:
  • Slušati “Melodium” CD sa pesmama koje će pomoći detetu da se ne oseća izolovano od drugara: tokom visoke temperature, slušati nežne i lagane pesme (“Iznad duge”, “Dugine boje”, “Mali medo”, “Kad bi sve kišne kapi”, “Šta detetu treba”).
  • Nakon pada temperature slušati (i pevati) vesele pesme u bržem ritmu.
  • Pomoći detetu da se ne češe tako što će se zabaviti rukama uz “Melodium” brojalice (“Bazu, bazu buc”, “Bila jednom jedna lama”, “Dve crne ptičice”, “Rem sem sem”).
  • Preduprediti komplikacije koje mogu nastati češanjem podsećanjem na čika Jovinu pesmu koju smo učili u “Melodium”-u: “Pre i posle jela treba ruke prati...”
  • Izmišljati nove pesme o ozdravljenju. (hmm, to nas je podsetilo da i sami moramo kreirati neku takvu pesmu).
  • Biti pozitivan. (dobro je što su boginje došle u posetu kad je dete malo, a ne kad odraste, npr. u vreme ispita. Sjajno je kad prolaze bez dodatnih komplikacija).

No comments:

Post a Comment