Tuesday, February 15, 2011

Fotografisanje

U subotu, 12. februara, organizovali smo snimanje fotografija ili, kako se još kaže, photo shoot session. Fotograf je preneo svu studijsku opremu u naše prostorije, te je tog dana "Melodium" promenio ruho i postao foto studio.

Lično, više volim fotografije ljudi koje prikazuju prirodnu, realnu situaciju, zadubljenost u neku aktivnost, misao ili emociju, od onih za koje se pozira. Za vaspitno-obrazovni rad značajne su fotografije snimljene iz neutralne perspektive kojom se ne utiče na proces, već se odražavaju svakodnevni momenti i redovne aktivnosti. Video zapisima sa časova i nastupa se prati stvaralaštvo naših učenika i nastavnika. Takvi imidži dokumentuju šta se u kom periodu radilo, na koji način i ko je učestvovao, te pomažu u samoevaluaciji. Ipak, za snimanje kvalitetnih, reprezentativnih fotografija na "licu mesta" obično nema tehničkih uslova, jer bi to remetilo redovan tok aktivnosti.
Stoga smo želeli da napravimo kvalitetne fotografije koje će posmatraču približiti atmosferu u "Melodium" programima. Oni su kreirani za različit uzrast - prvenstveno dece, a zatim za omladinu i odrasle osobe, te smo među đacima tražili modele.
Na osnovu dosadašnjih fotografija sa naših časova odabrali smo decu koja su se činila fotogeničnom. (Šta to znači - sva deca su lepa i slatka i sva bi trebala da budu fotogenična!?) Za razliku od odraslih osoba, kojima tehnički uslovi (osvetljenje, prostor), sugestije fotografa, samopouzdanje i iskustvo mogu pomoći da izgledaju dobro, fotogeničnost se kod mališana više odnosi na otvorenost, spremnost na saradnju, prilagodljivost promenama, ali i sposobnost da u određenom momentu izraze karakter i emocije.
Biti model u izradi profesionalnih fotografija je dobra vežba za stariju decu kojoj će, ukoliko započnu karijeru muzičara, javni nastupi biti redovne aktivnosti. U izboru školaraca i omladinaca nismo imali mnogo dileme jer poznajemo njihove sposobnosti i težnje. Sa druge strane, mališani su poznati kao nepredvidivi u nesvakidašnjim situacijama, te smo ih pozvali više nego što je bilo potrebno. Iako je to stvorilo malu gužvu u čekaonici, sve se ipak odigravalo po predviđenom rasporedu. Duška je tokom snimanja animirala najmlađe (i ja sam potpala pod njen uticaj te morala da se smejem na vragolije koje je izvodila) a Andrea vodila računa o dolascima i odlascima dece. Fotograf Srđan, alijas Okus Fokus, je bio izuzetno strpljiv i pozitivan te je uticao na stvaranje prijatne atmosfere. Njegovo umeće smo ranije iskusili te se i ovog puta pokazalo odličnim. Dok je on sve vreme imao sjajnu koncentraciju, moja je počela da popušta u poslednjem satu snimanja (videla sam da su i nastavnici koji su, kao i ja, tog dana bili na nogama od jutra, počeli da posustaju). Umorila sam se kao da smo imali tri nastupa zaredom.

Nakon što sam
kod kuće pregledala fotografije, mogu da kažem da je vredelo truda, vremena i uložene energije. Imali smo sjajno iskustvo. Rezultat su izvanredne fotografije koje jedva čekam da dam učesnicima i pustim u javnost kroz medije (neke se već nalaze na header-u našeg web sajta, www.melodium.org).

Izuzetno, bravo za sve!

1 comment:

  1. Super, znaci dobicemo lepe fotografije za novi broj casopisa RODITELJ I DETE...hitno mi saljite na mejl roditeljidete@gmail.com

    Natasa Vukicevic

    ReplyDelete