Friday, February 4, 2011

Otvaranje izložbe o Novom Sadu

Poslednjeg dana januara 2011. godine, učenici škole "Melodium"su uveličali otvaranje izložbe "Novi Sad - slobodan grad 1748-2011" u prostorijama limanske Mesne Zajednice.

Sjajno uvodno predavanje višeg kustosa Muzeja Grada, mr Gordane
Petković, provelo nas je kroz istorijat našeg grada. Priča o starom Novom Sadu, a naročito o statusu grada, je predstavljena reprodukcijama mapa, fotografija i dokumenata iz XVIII veka, koje je publika bila radoznala da podrobnije pregleda nakon otvaranja izložbe. Tada su nastupili naši "Melodium" klinci, koji nisu mogli učestvovati u punom sastavu, zbog ograničenog prostora, ali je odabrana devetočlana grupa odlično reprezentovala svoje drugare. Naši klinci, od kojih ni jedan nema više od šest godina, se nisu samo pokazali kao slatki mališani, već kao odlični pevači. Oni su, smelo, otvoreno, tačno, sa radošću i bez ikakve treme otpevali tri pesme, od koje su dve bile srpske tradicionalne ("U Milice", "Sedi Ćira na vrh slame"). Iako je "Melodium" više internacionalno opredeljen (pevamo pesme na raznim jezicima sveta, iz raznih kultura), sad se pokazalo da je dobro što svake godine obradimo po nekoliko pesama iz Srbije.

Mada je pripremljena zakuska izgledala jako primamljivo, nismo mogli da se zadržavamo na koktelu jer smo žurili nazad u "Melodium" na časove. Vrednice!

No comments:

Post a Comment