Friday, February 25, 2011

Nastup na Sajmu pčelarstva

Iako većina Novosađana zna za Festival meda koji se obično odgirava sredinom septembra, malo ih je čulo za Sajam pčelarstva u našem gradu. Nije ni čudo, jer je u pitanju prvi sajam takve vrste, a koji se dešava na SPENS-u. Poziv za učešće nas je stoga iznenadio, iako uvek imamo pripremljen materijal za nastup.

"Melodium klinci" su izveli pesme sa različitih kontinenata. Počeli smo sa našom narodnom "Sedi Ćira na vrh slame" u modernijem aranžmanu, a zatim izveli pesmu iz zapadne Afrike "Čej čej kule", koju tamošnja deca pevaju kao pozdrav suncu. Usledila je pesma koju mališani obožavaju - meksička "Bubašvaba" (La Cucaracha) u našoj verziji postaje slatka, razigrana i raspevana bubica. Šlag na torti je bila pesma iz Surinama izvedena na Sranang Tongo jeziku "Ala presi komisi d'a botri" (značenje: u svakoj kuhinji postoji šef), koju su deca izvela sa velikim poletom. Naravno, iako su dali sve od sebe, klinci su se slabo čuli jer su pevali "uživo", što je razumljiva retkost za takve manifestacije (ozvučenja koja se obično koriste kod nas ne mogu da obuhvate brojnu grupu pevača).

"Melodium SHOW hor" je, kao i uvek, bio na zavidnom nivou. Osim već poznatog repertoara, prvi put smo izveli pesmu "Shoop shoop", koju je Teodora sjajno iznela kao solista. Dok su stariji horisti pevali i plesalu, mališani su se dobro zabavljali kao publika, skačući uz rokenrol. Neki od klinaca su pokušavali da kopiraju koreografiju, te je moguće da će upravo oni, za koju godinu, postati deo našeg hora.

Moram da pohvalim organizaciju kulturno umetničkog programa (udruženje "Veliko kolo"), koja mi je u početku delovala preambiciozno za prvi put. Kako je najavljeno 900 izvođača, plašila sam se da bi mogla da se napravi tipična greška takvih manifestacija, gde deca čekaju na nastup po dva-tri-četiri sata. To sam i napomenula organizatoru u inicijelnom razgovoru, tražeći da se posveti posebna pažnja poštovanju dogovorene satnice. Na divno iznenađenje, ne samo da nismo čekali, već je scena bila spremna za nas i pre dogovorenog vremena! Fleksibilnost je dobro došla i publici i izvođačima da u međuvremenu prošetaju pored tezgi sa medom, propolisom i polenom.

Sve u svemu - vrlo lepo i korisno.

No comments:

Post a Comment