Friday, March 11, 2011

Predavanje i radionica u Subotici

U četvrtak, 10. marta, Sandra je održala predavanje i radionicu "Kreativne muzičke aktivnosti" u jednom od objekata predškolske ustanove "Naša radost" u Subotici. Obzirom da to nije bio deo iz obaveznog, akreditovanog programa stručnog usavršavanja Zavoda, te da je zainteresovanima ostavljena mogućnost slobodnog izbora, bili smo prijatno iznenađeni odzivom. U publici se, u dva termina, našlo ukupno stotinak vrednih i kreativnih vaspitača/ica koji su bili aktivni učesnici, te stvorili sjajnu, pozitivnu atmosferu.
Predavanje je prisutne uvelo u savremeni pogled na psihologiju i pedagogiju muzike, da bi se zaokružilo ciljevima i komponentama programa muzičkih aktivnosti za predškolski uzrast dece. Izloživši najčešće probleme u realizaciji muzičkih aktivnosti, vaspitači/ce su bili podstaknuti na kreativno razmišljanje ("out of the box") i delovanje. Radionica je pozivala na konkretan rad i praktičnu primenu, izvođenjem vežbi opuštanja i disanja, ritmičko-melodijskih igara sa i bez instrumenata, metodama za slušanje i opažanje muzičkih celina. Stekli smo utisak da se vaspitačima najviše svidela dramatizacija pesme "Idemo u lov" u kojoj su iskreno uživali te očekujemo da će je i subotička deca vrlo brzo savladati.
Od 87 prikupljenih listića za evaluaciju, ocenjivanjem prezentacije od 1 (najniže) do 5 (najviše), prisutni su izrazili zadovoljstvo na sledeći način: Ocenu 5 je dalo 90.8%, ocenu 4 je dalo 8% a ocenu 2 je dalo 1.1% učesnika. Na pitanje "Da li biste ponovo prisustvovali sličnoj radionici u Sandrinom izvođenju?", odgovor DA je dalo 96.6%, MOŽDA je iskazalo 2.3%, a NE je iskazalo 1.1% učesnika. Pored statistike, najupečatljiviji su lični i pisani komentari koji su ispunili Sandrino srce i koji će joj dugo davati poleta.

Zahvaljujemo na toplom prijemu!

No comments:

Post a Comment