Thursday, December 23, 2010

Deda Mraz na maskenbalu

Ne zna se koji od dva događaja je izazvalo više radosti - mogućnost da mališani prikažu svoje maske i kostime ili dolazak Deda Mraza.
Maskiranjem deca na kratko postaju druga ličnost, koja odudara od svakodnevice. Na taj način uče o raznolikim ulogama koje ih očekuju u životu. Ako imaju mogućnost da biraju, uglavnom su to poznati likovi iz bajki i crtanih filmova. Dečaci favorizuju superheroje, a devojčice vile i princeze. Neka deca ne vole da se maskiraju, već da ostanu ono što jesu.

U ovogodišnjem maskenbalu "Melodium"-a je uživalo nekoliko različitih superheroja: Spajdermena (bila je i jedna Spajdermenka, odnosno Spiderwoman), Betmena, Supermena i Zoroa koji su nam prikazali osobenosti. Zadatak svakog od njih, kao i drugih zanimljivih karaktera (gusara, vitezova, kraljeva, vikinga, klovnova, Indijanaca, čarobnjaka, vatrogasaca...uh kako ih sve nabrojati...) je bio da se predstavi na specifičan način. Tražili smo da se u mnoštvu vila, princeza, kraljica i balerina izdvoje karakteristike koje će svakoj devojčici dati osećaj posebnosti. Tako nam se predstavila Vila iz Novog Sada, Vila sa Novog Naselja, Vila od Kamenice, Vila Leptirica, Ljubičasta i Lepršava Vila. Bilo je i likova iz bajki (Crvenkapica, Ledena Kraljica, Snežana) i karaktera iz animiranih filmova (Ben 10, Nodi, Jagodica Bobica, Miki i Mini). Slatke životinjice i bubice su nam dočarale pokrete tipične za svoj lik, ili ispričale gde žive i šta rade. Svojim mirišljavim laticama nas je osvežila Crvena Ruža. Uveselila nas je i mlada (bez mladoženje), koja se nije odvajala od svog buketa. Bake Mrazice su nagoveštavale da Deda Mraz samo što nije stigao. Ipak, nikako da se pojavi.

Kako tog dan
a nije bilo snega, naš Deda Mraz se - izgubio! Njegovi irvasi, navikli na snežno belilo, izgubili su orijentaciju. Javio nam je da je blizu i da nas čuje kroz prozor, ali da ne može da nas pronađe među sivim zgradama. Otvorili smo prozor i pevali novogodišnju pesmu kako bi ga muzika uputila da nas. Odjednom...šta se to čuje? Zvončići? Ho, ho, ho...

To je bio Deda Mraz, glavom i bradom. Pozdravio je decu i ispričao
kako se Rudolf, irvas crvenog nosića, razboleo, te ga je i to omelo da stigne ranije. Iznenadio se videvši maštovite maske ispod kojih su se caklile okice. Nakon otpevanih pesama koje su pripremila za našeg gosta, deca su pohrlila da mu kažu kakav poklon žele za Novu godinu. Neka su šapnula Deda Mrazu na uvo, da ne čuje niko. Jedan četvorogodišnjak je rekao da želi ponija. "Kakvog ponija?" - upita Deda Mraz. "Plavog." - reče dečak. "Plavog ili pravog?" "Pravog plavog ponija" - vrlo će ozbiljno dečak.

Eh, Deda Mraze, eto zadatka za razmišljanje.

No comments:

Post a Comment