Thursday, March 29, 2012

Veče američke muzike

Naša misija je, svakako, da prenosimo muzička znanja i veštine. Pod tim se smatra shvatanje muzike kao internacionalnog jezika i širenje svesti o značaju i lepoti multikulturalizma. Zbog toga naši učenici pevaju i sviraju melodije i ritmove iz celog sveta, kao i iz raznih istorijskih perioda. Ipak, ukoliko izdvojimo muzičko stvaralaštvo XX i XXI veka, osetan je uticaj kulture naroda sa američkog kontinenta. Iz tog razloga smo želeli da na jednom mestu pružimo omaž američkim kompozitorima, izvođačima i muzičkim žanrovima kao što su kantri, gospel, džez i rokenrol, koji su obeležili modernu muziku širom sveta.

Vođeni tom idejom, učenici škole muzike „Melodium“ su sredinom meseca marta priredili koncert u Američkom kutku u Novom Sadu. Nastupili su neki od najmlađih polaznika programa „Musical English", zatim mali klaviristi, nešto stariji gitaristi i pevači školskog uzrasta. Posetioci su čuli raznovrsne kompozicije a bilo je lako prepoznati melodije kao što su „Old Mac Donald” i “Kaubojski ples” izvedene na klaviru, koje su nas naterale da lupkamo nogom u ritmu. Uz pesmu iz crtanog filma “Cinderella” (Pepeljuga) i “Love Me Tender” je i publika tiho pevušila, a pri kraju izvođenja pesme “Hallelujah” (iz animiranog filma Shrek) u publici je zasuzilo i poneko oko. Čuli smo i vešto odsvirane jazz standarde kao što su “All Of Me”, “Take Five” i poznatu Mancinijevu temu iz filma “Pink Panther”. Nije izostao ni najprepoznatljiviji gitarski uvod u istoriji američke rokenrol muzike, “Johnny Be Good”, kao ni pesma “Boulevard Of Broken Dreams” jedne od najpoznatijih američkih grupa “Greenday”.

Međutim, mora se priznati da su, i pored sjajnog izvođenja starijih učenika, najveći aplauz dobili najmlađi polaznici programa “Musical Engish”. Klinci ne samo da su bili slatki, vedri i opušteni, već su izuzetno dobro interpretirali dečije pesme i razbrajalice koje se danas mogu čuti u američkim školskim dvorištima.

Američki kutak je bio taman dovoljan da primi sve zainteresovane posetioce tako da je atmosfera bila prijatna, neformalna i prisna. Obzirom da nije bilo potrebe za ozvučenjem i drugim tehničkim pomagalima, mnogi roditelji su se prijatno iznenadili čuvši svaki ton (i pauzu!) u sjajnom izvođenju svoje dece.

No comments:

Post a Comment