Wednesday, June 16, 2010

Instrumentalci od srca


Sinoć je, u prepunoj sali "Pozorišta mladih" održan završni koncert učenika instrumentalnog odseka Škole muzike "Melodium". Tridesetak dece školskog uzrasta i nešto starije omladine sakupilo je muzička iskustva, ritmove i melodije raznih epoha u splet muzičkih žanrova koji smo nazvali "Instrumentalci od srca". I zaista, bilo je tako: iskreno i zdušno, predstavili su se najmlađi klaviristi i gitaristi, kao i oni koji su na pragu profesionalizma.

Iako smo na probi svi delovali opušteno, tek kad su se ugasila centralna svetla postali smo svesni prisutnosti publike. Znajući da u publici imamo jaku podršku roditelja i prijatelja koji neće zameriti na promašenim dirkama ili žicama, ipak smo imali osećaj blage nelagodnosti od nastupa pred velikim brojem ljudi. Trema je bila izražena kod onih koji su prvi put samostalno nastupali, ali nije izostala ni kod nas, nastavnika. Kažu da trema nestaje čestim, kontinuiranim nastupima u javnosti, ali je uvek pristutna (i dobra) alertnost, kojom se iskazuje osećaj odgovornosti. Nije lako sažeti sve ono što je naučeno tokom godine u izvođački momenat, koji može poremetiti detalj kao što je blic fotoaparata, žice koje su se raštimovale, predaleko ili preblizu postavljen mikrofon, sviranje na nepoznatom instrumentu...i mnoštvo drugih sitnica. Srećom, takvih, destabilizujućih faktora na ovom koncertu je bilo malo, iako su se gitarske žice konstantno raštimavale zbog klimatskih uslova, te se Vladan, naš instruktor gitare, trudio da što brže reši problem.

Izvođački repertoar je bio raznovrstan, od klasike, preko dečijih i starogradskih pesama, do filmske muzike i rok kompozicija. Vrhunac je bio nastup benda "Gazirane veverice", izniklog iz druženja u "Melodum"-u, koji kreće putem samostalnih muzičkih angažmana. Njihovo izvođenje je bilo propraćeno ovacijama (koje, na žalost, kamerman nije uspeo da zabeleži jer mu se u tom momentu zaustavila traka - Marfijev zakon: kad nešto može da pođe naopako, poći će naopako).
Mladi kompozitori su predstavili svoju pesmu "Leto", čije izvođenje su potpomogla sva deca - klaviristi i gitaristi, a primetili smo da je pevušila i publika.

Dobrom izvođenju je doprinelo to što su skoro svi učesnici bili stalno na pozornici, pažljivo slušajući i podržavajući jedni druge, kao što je običaj na našim druženjima i preslušavanjima. U "Melodium"-u razvijamo kooperaciju i timski rad, polazeći od toga da nivo muzičke interpretacije ne zavisi samo od soliste - izvođača, već od grupe ljudi koja zajedničkim snagama stvara umetničko delo. Tako smo, svi zajedno, izvođači, nastavnici i publika, stvorili umetničko delo, osnovu za nadogradnju muzičkog stvaralaštva naše dece.

No comments:

Post a Comment