Tuesday, June 8, 2010

Zmajeve Dečje Igre, 2010. - konfabulacija


Hajde da malo konfabuliramo:*


Zmajeve Dečje Igre su protekle u veselju i radosti, prožete nezaboravnim dečijim osmesima. Višednevni program je propraćen gromkim aplauzima nekoliko hiljada Novosađana, koji su pozdravljali najeminentnije pesnike, pisce, pevače, glumce i zabavljače za decu.

Deca Novog Sa
da, za koje se manifestacija organizuje, izvodila su pažljivo pripremane i odabrane plesne, pevačke i glumačke tačke. Roditelji su bili najzadovoljniji, imajući priliku da vide svoje nasmejane i raspoložene mališane - izvođače na sceni, a nastavnici, vaspitači i treneri zahvalni na dobroj organizaciji koja se odvijala po utvrđenoj satnici. Varljivo vreme nije poremetilo utemeljen raspored, kao što su i dobro organizovani sponzori osvežavali decu - učesnike sokovima i sladoledima.

Nastupe je snimala TV Vojvodina, koja će materijal koristiti za prezentaciju širem auditorijumu, sprečenom da prisustvuje najznačajnijoj manifestaciji za decu u Novom Sadu. Izvođači će, kao i svake godine, biti blagovremeno obavešteni o terminima emitovanja. Svim izvođačima će biti isplaćena naknada za uložen rad, trud i vreme, te će biti ispoštovana i autorska prava. Na taj način će stvaraocima za decu biti omogućeno da, kao i do sada, kreiraju kvalitetan program, podižući opšti nivo kulture u zemlji, kojom se Srbija ističe u Evropi.

Gradski čelnici, koji su pažljivim planiranjem omogućili da se druge manifestacije važne za Novi Sad, kao što je (spomenimo samo) Cinema city, ne odvijaju paralelno, i naredne godine će izdvojiti značajna sredstva za manifestacije za decu. Ona će se usmeriti ka profesionalnoj realizaciji programa, kao što su, već decenijama, Zmajeve Dečje Igre. Kao što pesma kaže: "Deca su ukras sveta".

Epilog: Konfabulirajući već duži niz godina, vrtimo se u istom, začaranom krugu, zaboravljajući da deca nisu ukras koji se kiti samo za specijalne prilike. Deca su suština sveta.

*Konfabulacija - izmišljanje događaja kao zamena za stvarne događaje koje je bolesnik zaboravio (Klajn)

No comments:

Post a Comment